Ajassa

Punkin purressa nopeus ratkaisee

Punkkisyynit on hyvä ottaa tavaksi kesäaikana. Iholle ehtinyt punkki on tärkeä irrottaa nopeasti, muistuttaa apulaisylilääkäri Kenneth Wilson Orionin Galenos News -lehdessä.

Punkkeja tavataan Suomessa huhtikuusta marraskuuhun. Niiden välittämät taudit aiheuttavat vuosittain tuhansien ihmisten sairastumisen. Tartunnat voidaan välttää parhaiten ehkäisemällä punkin pureutuminen ihoon. Jos punkki ehtii iholle, irrota se nopeasti.

  1. Toimi vuorokauden kuluessa

Suomessa yleisin punkin levittämä tauti on Borrelia-bakteerin aiheuttama borrelioosi eli Lymen tauti. Sitä vastaan ei toistaiseksi ole saatavilla rokotetta. Potentiaalinen borrelioosi voidaan vielä ehkäistä, jos toimitaan noin vuorokauden kuluessa puremasta. Koska bakteeri majailee punkin suolistossa, se ei heti ehdi ihmiseen saakka. Pienet nymfipunkit ovat yhtä vaarallisia kuin suuremmat yksilöt.

Kenneth Wilson kehottaa kaikkia säännöllisiin punkkitarkastuksiin kesäaikaan: ”Tee koko vartalon huolellinen punkki­tarkastus joka ilta. Poista punkit heti. Punkki lähtee irti tasaisella, hitaalla vedolla. Ei tarvita kiertoa tai vääntöä. Vaikka punkin leuka jää ihon alle, se ei aiheuta borrelioosia. Tavalliset jälkioireet ovat lähinnä kutinaa ja pientä paikallistulehdusta ihoon.”

  1. Tunnista borrelia-bakteeri

Punkin pureman ensioireet ilmaantuvat tavallisesti noin 1–4 viikon jälkeen. Ihottuma kuuluu punkin pureman aiheuttamiin oireisiin. Se voi olla vaaratonta näppylämäistä ihoärsytystä 2–3 sentin alueella pureman ympärillä. Tällaiselle paikalliselle ihottumalle ei tarvitse tehdä mitään.

”Jos ihottuma on vaeltava, eli suurenee nopeasti ja on yli 5 cm, on kyseessä todennäköisesti Borrelia. Myös turvotus ihon alueella on tasaisempaa, ja ihottuma voi olla rengasmainen ja reunat punaisempia. Silloin lääkäri alkaa hoitaa borrelioosia lääkehoidolla. Kerran sairastettu borrelioosi ei suojaa uudelta tartunnalta”, Wilson kertoo.

  1. Harkitse TBE-rokotetta

Puutiainen levittää myös borrelioosia harvinaisempaa aivokuumetta eli Kumlingen tautia, jonka aiheuttaja on TBE-virus. Tapauksia on Suomessa vuosittain noin 40. Viruksen aiheuttamaan puutiaisaivokuumeeseen ei ole olemassa syynmukaista hoitoa, mutta tautia voidaan ehkäistä ajoissa otetulla rokotuksella.

”Puutiaisaivokuumeen oireet ilmaantuvat yleensä 1–2 viikkoa puremasta influenssamaisena tautina, jota seuraa viikon oireeton vaihe. Sen jälkeen tulee aivotulehdus, joka kestää viikosta pariin kuukauteen. Noin 40 prosenttia tapauksista saa jälkikäteen pysyviä neurologisia oireita”, Wilson sanoo.

Turun saaristo ja Ahvenanmaa ovat suurimpia TBE-alueita, mutta TBE on lisääntymässä ja leviämässä uusille alueille. Vuodesta 2017 lähtien myös Parainen ja Simo ovat kuuluneet yleiseen TBE-rokotusohjelmaan.

Teksti: Riitta Rautakoura

Orion - Hyvinvointia rakentamassa

Galenos News on Orion Pharman julkaisu hoitoalan ammattilaisille. Tuotamme asiakaslehtiä ja verkkosisältöjä Orionin ammattilais- ja kuluttajakohderyhmille.