Kun yhteys katkeaa

Blogi

Finnairin matkustamolehden Blue Wings -lehden sisältöpäällikkö Amanda Soila kertoo, miten juttukeikka onnistuu Kiinan rajoitetussa mediaympäristössä.

Kyllähän minä sen tiesin jo hyvissä ajoin, että Kiinassa internet toimii vähän eri tavalla kuin muualla maailmassa. Veljeni, joka on asunut maassa jo vuosia, aktivoituu Facebookissa ja Instagramissa vain ulkomaanlomiensa aikana. Ja viimeisimmän puoluekokouksen aikana vuonna 2017 yhteys WhatsUpissa katosi kokonaan.

Suomalaisena olen tottunut siihen, että pääsen käyttämään Googlea, Instagramia ja Messengeriä missä päin maailmaa tahansa. Siksi Kiinan netti- ja somesensuuri pääsi yllättämään minut täydellisesti.

Matkavinkkejä somesta

Varaan yleensä lentolippuni, hotellini ja viisumini valmiiksi hyvissä ajoin. Matkan yksityiskohdat suunnittelen kuitenkin vasta viime metreillä, joskus vasta matkalla lentokentälle tai hotellin aamiaispöydässä.

Internet ja sosiaalinen media on pullollaan matkavinkkejä, suosituksia ja tekemistä. Yleensä aloitan minkä tahansa matkan suunnittelun etsimällä inspiraatiota Pinterest-kuvakirjastosta. Keräilen Pinterestiin valtavan määrän ideoita ennen matkaa, mutta konkreettinen suunnittelu jää tavallisesti ihan matkan kynnykselle. Niin kävi myös Shanghain keikalla.

Mutta Shanghaihin saavuttuani huomasin, että kaikki kanavani oli blokattu sähköpostiani lukuun ottamatta. Harmikseni paikalliset eivät Kiinassa asioi sähköpostin välityksellä.

Huomasin siis nopeasti, että joudun aloittamaan matkasuunnitteluni lähes alusta. Kaikki Pinterestiin huolella kokoamani juttuideat olivat saavuttamattomissa, sähköpostilla ei tavoittanut ketään, eikä edes Google toiminut. Oli siis pakko lähteä etsimään muita kanavia.

Paikallinen some tutuksi

Sain pian selville, että Kiinassa lähes kaikki tapahtuu WeChatissa. Periaatteessa sovellus on kuin Facebookin ja Whatsupin yhdistelmä, mutta käytännössä sen sisään mahtuu lähes koko elämä. Se on paikallisille pääasiallinen tietolähde, viestikanava ja väylä asioiden hoitoon. Sieltä saadaan uutiset, joita valtiolliset uutislähteet eivät välitä, mutta myös tieto uusimmasta ravintolasta ja viimeisimmät menovinkit.

WeChatin kautta suositellaan Kiinassa myös paikkoja, tehdään ostoksia ja pidetään yhteyttä ihmisiin. Nopean pikakurssin jälkeen WeChat osoittautui myös erittäin hyödylliseksi tiedonlähteeksi siihen, mitä kiinnostavaa kaupungissa tapahtuu ruokapaikkojen, kahviloiden, taiteen ja ulkoilun saralla.

Yhteydet ovat kultaa

Kiinassa mitään ei etene ilman verkostoja. Vain muutama haastattelu olisi onnistunut, jos olisin ollut maassa liikkeellä ihan yksin. Veljeni laajan kontaktiverkoston avulla löysin kuitenkin haastateltavia kaikkiin kolmeen juttuun.

Suomalaiselle mentaliteetille verkostojen hyödyntäminen tuntui aluksi hermostuttavalta, mutta nopeasti kävi ilmi, että tuttujen tuttuja autetaan mielellään. Nopea esittely WeChatissa poiki haastattelun uuden Coworking-tilan perustajien kanssa seuraavalle päivälle. Heidän kauttaan sain puolestani yhteyden paikalliseen taidealan vaikuttajaan, jonka tapasin gallerian avajaisissa muutaman päivän kuluttua. Kiinnostavien kohtaamisten kautta löysin myös runsaasti uusia juttuaiheita.

Jalkatyötä ei voi välttää

Vaikka WeChat on pohjaton tiedon kultakaivos, englanninkielinen materiaali siellä on rajallista. Muutamien erinomaisten vinkkien jälkeen jouduinkin toteamaan, että pystyn paikallisen some-kanavan kautta saamaan vain rajallisen määrän juttuideoita. Minun ei auttanut siis kuin turvautua matkatoimittajien perinteiseen metodiin: tarkkailuun.

Vietin lopulta lukemattomia päiviä kulkien pitkin Shanghain katuja ja etsien kiinnostavia kahviloita, kauppoja tai gallerioita. TimeOut Shanghailla on erinomainen englanninkielinen WeChat-tili, josta sain lukuisia hyviä vinkkejä, joiden avulla päädyin tutustumaan kiinnostaviin alueisiin. Näistä materiaaleista päädyin kokoamaan kolmannen juttuni, joka syventyy Shanghain rauhallisiin, kodikkaisiin ja hyvää oloa edistäviin paikkoihin.

Tein lopulta matkaltani kolme juttua Blue Wingsiin, joista ensimmäinen syventyi paikalliseen Coworking-kulttuuriin, toinen moderniin taiteeseen ja kolmas paikkoihin, jotka tarjoavat hengähdyshetkiä sykkivän metropolin sydämessä.

Loppujen lopuksi matka oli myös työn kannalta erittäin onnistunut. Ennen seuraavaa matkaa tiedän kuitenkin tehdä kotiläksyni ajoissa.

Amanda Soila

Amanda Soila on Finnairin matkustamolehti Blue Wingsin sisältöpäällikkö, joka etsii hyvän elämän avaimia ympäri maailmaa, ylikuluttaa Pinterestin matkavinkkejä ja nauttii elämän pienistä ihanista yksityiskohdista.