Ikuisella tutkimusmatkalla

Vieraskynä: Johanna Paasikangas

Innostuminen melkein mistä tahansa on johtanut siihen, että toimittajan työ on minulle juuri se oikea. Vaihtuvat juttuaiheet ja kiinnostavat ihmiset pitävät mieleni virkeänä.

Kuulun niihin onnellisiin ihmisiin, jotka nauttivat työstään. Toimittajan hommissa pääsee raapaisemaan monenlaisia asioita pintaa syvemmältä, vaikka lopullisessa tekstissä usein kerrotaankin kaikesta vastaan tulleesta tiedosta vain osa.

Työn suola on erilaisten ihmisten kohtaaminen. Saan haastatella huippujohtajia ja muita omien alojensa ammattilaisia, kuten lääkäreitä, arkkitehtejä, yrittäjiä, poliitikkoja tai urheilijoita.

Aika usein pääsen kirjoittamaan aiheista, joista en etukäteen tiedä juurikaan. Onneksi kaikkea ei tarvitsekaan tietää, sillä asiantuntevat haastateltavat kyllä kertovat, mikä on olennaista. Toimittajalle tärkeää on, että osaa kysyä ja kuunnella.

Rohkaisun tarpeessa

Hyvin usein haastateltava on tottumaton julkisuuteen. Hänet on kenties pyydetty haastatteluun jonkin erityistaitonsa vuoksi, tai koska hän nyt vaan on hyvä tyyppi, joka osaa kertoa asioista kiinnostavasti.

Haastateltava ei siis välttämättä aina puhku intoa päästessään jututettavaksi – ja ’joutuessaan’ lehteen. Olen tavannut useita ujoja haastateltavia, jotka kaipaavat haastattelun kuluessa sopivasti kannustusta. Farmaseutti saattaa olla asiakastyössä rohkea ja sosiaalinen sekä puhua mielellään ja paljon. On kuitenkin ihan eri juttu puhua toimittajalle, joka kyselee kaikenlaista kynä valmiina ja nauhuri päällä.

Haastateltavan rentouttaminen on oma taiteen lajinsa ja vielä enemmän pulssi kaipaa tasoitusta, kun tulee kuvauksen aika. Olen saanut seurata monen taitavan kuvaajan työskentelyä, kuten usein keikoilla työparinani ollutta Hanna Linnakkoa.

Hanna saa lempeällä, mutta samalla tiukalla ohjauksellaan kuvattavan kuin kuvattavan hymyilemään. Ja kun tämä luulee jo poseeranneensa riittämiin, otetaan vielä pari kuvaa toisessa paikassa, katse hiukan toiseen suuntaan. ”Sori kun kidutan sua”, pahoittelee Hanna välillä, mutta kuvattava hymyilee vain entistä leveämmin.

Mitähän uutta huomenna opin?

Jutun työstäminen vaatii aina perehtymistä ennakkoon ja huolellista faktojen tarkistusta kirjoitusvaiheessa. Vaikka suuri osa nippelitiedoista unohtuu nopeasti, aina mukaan tarttuu myös oppia hihaan.

Muistiini on tallentunut, minkälainen ponnistus yrityksille on erilaisten kirjanpitostandardien noudattaminen, miten flunssaa hoidetaan kotikonstein ja millä mallilla Suomessa on viherkattorakentaminen. Innolla jatkan matkaani seuraavat parikymmentä vuotta, koko ajan oppien ja innostavia ihmisiä kohdaten.

Johanna Paasikangas

Johanna Paasikangas on freelance-toimittaja ja tuottaja, joka on erikoistunut terveys- ja talousaiheisiin. Hän toimii Fokus Media Sisun strategisena kumppanina. Aikaisemmin hän on työskennellyt muun muassa viestintäkonsulttina ja eduskunnassa.